Artikler

Gode råd til spirende kunstnere

Så du har besluttet dig for at forsøge at kaste dig ud i en karriere som kunstner – hvad nu? Hvor skal du begynde, hvad kan du gøre for at komme videre i kunstverdenen, og hvordan kan du gøre dig selv kendt? Det er alle vanskelige spørgsmål, som der ikke findes ét rigtigt svar på – men her kommer nogle gode råd, som du i hvert fald kan overveje i din tidlige kunstnerkarriere. Har du styr på disse ting, er du godt på vej, til at blive fremvist hos gallerier som Galeo eller på kunstudstillinger som Works art fair.

Tegn hver dag

De fleste kunstnere vil fortælle dig, at det er 99 % sved og 1 % inspiration. Tag en skitsebog med dig, uanset hvor du går hen, og tegn så ofte du kan. Uanset hvilket medie du vælger, vil blyanten hjælpe dig gennem enhver kreativ blokering, såvel som ethvert udbrud af inspiration. Vær disciplineret over for dig selv og indbyg arbejdsmønstre i din uge, der opmuntrer dig til at fortsætte din kunstneriske praksis, uanset om du føler dig klar til det eller ej.

Hav en aktiv tilstedeværelse online og på sociale medier

Opret Instagram- og Facebook-konti udelukkende til at promovere dit arbejde, og brug billeder af høj kvalitet, der viser det bedste af dine evner. Du ønsker at gøre det så nemt som muligt for folk at finde dig online, se dit arbejde og lære mere om dig. Sørg for at linke dine konti på de sociale medier til dit websted, og sørg for, at dit websted er opdateret, overskueligt og let at navigere på.

Hold øje med omkostningerne

Et praktisk, om end lidt mindre glamourøst tip: Det er godt at føre regnskab over både indtægter og udgifter – og sørg for ikke at smide kvitteringer væk, så du kan modregne indkøb i momsregnskabet.

Når du beslutter dig for dine priser, skal du forsøge at få en god fornemmelse af, hvad det koster dig at skabe og udstille din kunst, undersøge markedet og se, hvad sammenlignelige kunstnere tager for deres priser.

Fremme dig selv

Husk, at kunst er både en forretning og en passion; mulighederne falder sjældent i vores skød uden lidt salgsfremmende albuestyring. Det er en simpel kendsgerning, at du ikke kan sælge din kunst, hvis du ikke viser din kunst, så invester lidt tid og energi (og desværre også penge) i at deltage i konkurrencer, kunstmesser og åbne udstillinger.

Øv dig i at tale om dit arbejde – og prøv at blive fortrolig med at tale offentligt (øv!)

Du er din egen bedste sælger! Folk, der køber kunst, vil gerne kende historien bag værket, og gallerier vil ofte gerne have kunstnere til at holde foredrag ved åbninger, så det er godt at få styr på at tale om dig selv og dit værk foran andre.